T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / YENİMAHALLE - Yenimahalle Bilim ve Sanat Merkezi

Sıkça Sorulan Sorular

Ock

BİLSEM ve TANILAMA SÜRECİYLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

 

Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) nedir?

 

Bilim ve Sanat Merkezi, özel yetenekli olarak tanılanan öğrencilere; yeteneklerini geliştirmek üzere destek eğitim hizmeti sunan özel eğitim kurumudur.

 

Örgün eğitim kurumlarına devam eden özel yetenekli öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek, potansiyellerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak için okul saatleri dışında, kendine özgü programlar çerçevesinde destek eğitimi verir. Özel öğretim kurumlarına ya da örgün eğitim veren okullara alternatif değildir.

 

Bilim ve Sanat Merkezlerinin resmi statüsü nedir?

 

Millî Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde, Özel Yeteneklilerin Geliştirilmesi Daire Başkanlığına bağlı olarak hizmet verir.

 

BİLSEM'deki eğitimden kimler faydalanabilir?

 

Bilim ve Sanat Merkezlerinde, genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar ya da müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olduğu uzmanlar tarafından, Bakanlıkça belirlenen bir sürecin sonunda tanılanan öğrencilere eğitim verilir.

 

BİLSEM'deki eğitimin genel amacı nedir?

 

BİLSEM, millî eğitimin genel amaçları ve temel ilkeleri doğrultusunda, özel yetenekli öğrencilerin;

·         Yetenek alanlarını erken yaşta fark ederek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamayı,

·         Analitik düşünme, eleştirel düşünme, bilgi işlemsel düşünme, problem çözme, muhakeme etme, keşfetme, yenilikçilik, yaratıcılık, bilişim okuryazarlığı, etkili iletişim ve iş birliği, liderlik, sorumluluk, çalışkanlık, azim ve metanet gibi yaşam boyu ihtiyaç duyacakları beceri, tutum, davranış ve değerleri kazanmalarını ve geliştirmelerini,

·         Özel yetenek alanları doğrultusunda bilimsel düşünme ve çalışma disiplini ile bilimsel süreç becerilerini kazanmalarını ve tüm bu bilgi, beceri, tutum ve değerlerle gerçek hayat problemlerine yönelik yenilikçi ve özgün çözümler üretmelerini, bilimsel araştırma projeleri, patentli ürünler ve faydalı modeller geliştirmelerini, fikri ve sınai ürünler ortaya çıkarmalarını, buluşlar yapmalarını vs. amaçlar.

 

BİLSEM'deki eğitimin farkı nedir?

 

BİLSEM'de, özel yeteneğin keşfi, geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla, daha üst düzey kazanımların gerçekleştirilmesini hedefleyen farklılaştırılmış ve zenginleştirilmiş eğitim programları ve etkinlikleri uygulanır. Proje tabanlı eğitim verilir ve süreç odaklı bir anlayış esas alınır. BİLSEM'deki eğitimin; öğrencilere bilgi aktarmak, akademik başarısını arttırmak, okul derslerinde ya da sınav başarılarında öğrencileri desteklemek, çeşitli yarışmalara öğrenci hazırlamak gibi hedefleri yoktur. Öğrencilere yetenek kazandırmayı değil, onların var olan özel yeteneklerini bilimsel ve sanatsal projeler üretecekleri şekilde geliştirmeyi amaçlar. Bu sebeple okul, kurs, sosyal gelişim merkezi, tasarım ve beceri atölyesi vd. eğitimlerden hem amaçları hem eğitim süreçleri hem de değerlendirme yönünden farklılıklar arz eder.

 

Bilim ve Sanat Merkezi´nde eğitim alacak öğrenciler nasıl belirleniyor?

 

BİLSEM'de eğitim almaya hak kazanan öğrenciler; her yıl Bakanlıkça yayınlanan Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu'na göre yürütülen iki aşamalı bir sürecin sonunda belirlenmektedir.

 

Mevcut kılavuza göre; ilk aşamada, okullarında sınıf öğretmenlerince aday gösterilen öğrenciler, grup tarama uygulamasına katılmaktadır. İkinci aşamada, grup tarama uygulama sonrasında açıklanan baraj puanı geçen öğrenciler bireysel değerlendirmeye alınmaktadır.

 

BİLSEM tanılama sürecine başvuru nasıl yapılır?

 

Bakanlıkça yayınlanan Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu'na göre, başvurular, ilkokuldaki sınıf öğretmeni tarafından ve e-okul sistemi üzerinden yapılır. Bunun dışında ayrıca bir başvuru gerçekleştirilmez. BİLSEM'e kayıt hakkı kazanana kadar geçen süreçteki tüm iş ve işlemler, öğrencinin devam ettiği okuldaki öğretmenleri ve ilkokul yönetimleri tarafından gerçekleştirilir.

 

BİLSEM'e hangi sınıf düzeylerinde öğrenciler aday gösterilebilir?

 

Mevcut tanılama ve yerleştirme süreci, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıf düzeyinde gerçekleşmektedir. Öğrencilerin tanılama süreci, bu alandaki bilimsel gelişmelere, uygulamadaki deneyimlere, pandemi vs. gibi durumlara bağlı olarak Bakanlıkça uygun görüldüğü şekilde değişebilmektedir.

 

Bir öğrenci kaç yetenek alanında aday gösterilebilir?

 

Öğrenciler, bir eğitim-öğretim yılında 1 (bir) ya da en fazla 2 (iki) yetenek alanından (genel zihinsel-görsel sanatlar, genel zihinsel- müzik, görsel sanatlar-müzik) aday gösterilmektedir. Öğrenci, o eğitim öğretim yılında bir yetenek alanından bilim ve sanat merkezlerine kayıt hakkı kazanmış̧ ise bir sonraki yıl, Bakanlıkça açıklanan şartları taşıyorsa (sınıf düzeyi), başka bir yetenek alanından daha yeniden aday gösterilebilmektedir.

 

Mevcut tanılama ve yerleştirme süreci nasıl işliyor?

 

Bilim ve Sanat Merkezlerine alınacak özel yetenekli öğrencileri belirlemek amacıyla her yıl Bakanlıkça belirlenen tanılama takvimi çerçevesinde, Bakanlıkça belirlenen sınıf seviyelerindeki öğrenciler, standart gözlem formları kullanılarak sınıf öğretmenlerince genel zihinsel, görsel sanatlar, müzik yetenek alanlarında aday gösterilir.

 

Aday öğrenciler, Bakanlıkça hazırlanan grup tarama uygulamasına alınır. Grup tarama uygulamasından sonra belirlenen baraj puanlarını geçen öğrenciler, alan uzmanları tarafından bireysel değerlendirmeye alınır.

 

Bireysel değerlendirmeler sonucunda özel yetenekli olarak tanılanan öğrenciler, BİLSEM'e kayıt hakkı kazanır.

 

Bireysel değerlendirmeler mülakat mıdır?

 

Hayır, değildir. Her yetenek alanında öğrencilerin tanılanması için nesnel ve somut ölçütler esas alınır. Genel zihinsel yetenek alanında bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilere Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, geçerliği ve güvenirliği bilimsel olarak kanıtlanmış zekâ ölçekleri, sınıf ve yaş düzeyine göre uygulanır. Görsel sanatlar ve müzik yetenek alanları içinse Bakanlıkça belirlenen alan uzmanlarınca geliştirilen ölçütlere ve sorulara göre özel yetenek sınavı uygulanır.

 

Görsel sanatlar alanında bireysel değerlendirme nasıl yapılmaktadır?

 

Görsel sanatlar yetenek alanında bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilere yaratıcılıklarını ortaya çıkarabilecekleri, özgün çalışmalar yapabilecekleri sorular sorulur bu doğrultuda çizim yapmaları istenir. Yapılacak uygulama 2 (iki) oturumdan oluşur ve her 1 (bir) oturum 40 (kırk) dakika sürer. Öğrencilerden farklı değerlendirme kriterlerinin ölçülmesine olanak sağlayacak çalışmalar yapmaları istenilir. Değerlendirmeler, alanda yetkin ve uzman kişilerce yapılır.

 

Müzik alanında bireysel değerlendirme nasıl yapılmaktadır?

 

Müzik yetenek alanında bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilere "Müziksel İşitme/Bellek" ve "Müziksel Farkındalık" alanlarından sınıf seviyelerine uygun sorular sorulacaktır. Öğrencinin bir enstrüman getirmesine gerek yoktur. Bireysel değerlendirmede sorulacak sorular, Bakanlıkça belirlenen alan uzmanlarca müzik alanındaki özel yeteneği keşfetmeyi amaçlayacak şekilde hazırlanır. Değerlendirmeler ise bu alanda yetkin ve uzman kişilerce yapılır.

 

BİLSEM'e aday gösterilip eğitim almaya hak kazanamayan öğrenciler, tanılama sürecine yeniden katılabilir mi?

 

Bakanlıkça her eğitim-öğretim yılında güncellenerek yayınlanan kılavuzda belirtilen başvuru şartlarını taşıdığı takdirde, öğrenci BİLSEM tanılama ve yerleştirme süreci için yeniden aday gösterilebilir.

 

Bakanlıkça belirlenen sınıf seviyesi dışındaki özel yetenekli öğrenciler, BİLSEM'de eğitim alabilir mi?

 

BİLSEM'deki eğitimler, belirli aşamalarda ve programlara göre ilerlediği için Bakanlıkça belirlenen tanılama ve yerleştirme sürecin dışında ya da daha sonrasında özel yetenek tanısı koyulan öğrencilerin BİLSEM kaydı yapılamamaktadır.

 

Özel yeteneği Bakanlıkça belirlenen sürecin dışında tanılanan öğrenciler için ne yapılmalı?

 

Özel yetenekli öğrencilerin destek eğitimi alabilecekleri tek alternatif Bilim ve Sanat Merkezleri değildir. Okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki tüm öğrenciler, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine başvurmaları ve özel yetenekli olarak tanılanmaları halinde, mevcut okullarında destek eğitim odası açılarak oraya yönlendirilebilirler. Destek eğitim odalarında; öğrencilerin ilgi, yetenek ve eğitim ihtiyaçları ile takip edecekleri program esas alınarak, sınıf öğretmenleri ve alan öğretmenleri görevlendirilir.

 

Öğrenci tanılama süreci için nasıl bir hazırlık gerekli?

 

Özel yeteneğin tanılanması için herhangi bir hazırlık gerekli değildir. Süreç, öğrencide var olan yeteneğin keşfedilmesi esasına dayalı olduğu için, "sınava hazırlık" ya da "yetenek kazandırma" amacıyla yapılacak çalışmalar tavsiye edilmez.

 

YENİ KAYIT, KAYIT YENİLEME VE NAKİL SÜRECİYLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

 

Kayıt ve Kayıt Yenileme nedir?

 

KAYIT: Bakanlıkça yürütülen Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Süreci sonunda, BİLSEM'de eğitim almaya ilk kez hak kazanan öğrenciler için açıklanan tarihlerde yapılan yeni kayıt işlemidir.

 

KAYIT YENİLEME: BİLSEM'e kayıtlı ve destek eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler için her eğitim-öğretim yılı başlamadan önce yapılması gereken kayıt yenileme/güncelleme işlemidir.

 

Kayıt ve Kayıt Yenileme nasıl yapılır?

 

Yeni kayıt ve kayıt yenileme işlemleri, öğrencinin yerleştirildiği/devam ettiği Bilim ve Sanat Merkezinde yüz yüze olarak gerçekleştirilir.

 

Kayıt ve Kayıt Yenileme ne zaman yapılır?

 

Yeni kayıtlar, her yıl Bakanlıkça belirlenen tarih aralığında gerçekleşir. Sağlıklı bir planlama yapılabilmesi için açıklanan tarihlerde erkenden kayıt işlemlerinin yapılmasında yarar vardır.

 

Kayıt yenileme işlemlerinin takvimi, Bilim ve Sanat Merkezlerinin kurumsal kapasitesine ve örgün eğitimdeki yerleştirme işlemlerine bağlı olarak değişebilir. Genellikle okullar açılmadan önceki ay içinde kayıt yenileme, merkezler tarafından duyurulan tarihlerde gerçekleştirilir.

 

Yeni kayıt için neler gerekir?

 

Bilim ve Sanat Merkezine yeni kayıt için gereken formlar, merkezler tarafından web sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında duyurulur. Bunun için öğrencinin eğitim hakkı kazandığı BİLSEM'in web sitesini incelemenizde yarar vardır. Kayıt için istenen belgeler, elden teslim edilmek zorundadır. Bu işlem, online gerçekleştirilmemektedir.

 

Kayıt yenileme için neler gerekir?

 

Bilim ve Sanat Merkezine kayıt yenileme/güncelleme için gereken formlar, merkezler tarafından web sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında duyurulur. Bunun için öğrencinin devam ettiği BİLSEM'in web sitesini incelemenizde yarar vardır. Kayıt için istenen belgeler, elden teslim edilmek zorundadır. Bu işlem, online gerçekleştirilmemektedir.

 

Kayıt ve kayıt yenileme işlemi yapılmazsa ne olur?

 

Bakanlıkça belirtilen takvim doğrultusunda kaydı ya da kayıt yenileme işlemi yaptırılmayan öğrenciler kayıt haklarını kaybederler.

 

BİLSEM'e kayıtlı olup kayıt yenileme/güncelleme döneminde işlem yaptırmayan öğrencilerin BİLSEM ile ilişiği kesilir. Ancak kayıt güncelleme tarihlerinde resmi mazeret belirtilmesi halinde bu hüküm uygulanmaz.

 

BİLSEM'ler arasında nakil yapılabilir mi?

 

Evet, BİLSEM'ler arasında nakil yapılabilir. BİLSEM'e kayıtlı öğrencinin nakli velinin ikamet adresi veya öğrencinin devam ettiği/yeni kaydolduğu okuluna göre BİLSEM kayıt bölgesindeki BİLSEM'e yapılır.

 

Veli, öğrencinin ikametgahını ya da öğrenci olduğu gösteren bir belge ile nakil yaptırmak istediği BİLSEM'e yazılı dilekçe ile başvuru yapabilir.

 

Nakil işleminin belirli bir süresi var mı?

 

Öğrencinin herhangi bir eğitim ya da hak kaybı yaşamaması için nakil başvurusu, adres ya da okul değişikliğinden sonraki en çok yedi süre içinde gerçekleştirilmelidir. Bu süre devamsızlıktan sayılmaz.

 

Nakil gidilen ilde BİLSEM yoksa hak kaybı yaşanır mı?

 

Hayır, yaşanmaz. BİLSEM'e kayıtlı öğrencilerin nakil gittiği ilde BİLSEM olmaması durumunda ya da zorunlu nedenlerle yurt dışına çıkmış öğrenci velisinin yazılı başvurusu doğrultusunda BİLSEM öğrencisi olma hakkı saklı kalır.

 

Kayıt hakkı saklı kalıp daha sonra dönen öğrencilerin hangi program seviyesinde devam edeceği öğretmenler kurulunca belirlenir.

 

Kayıt ve kayıt yenileme işlemleri neye göre değişir?

 

BİLSEM'lerle ilgili iş ve işlemler, Bakanlıkça yayınlanan Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesi çerçevesinde yürütülmektedir. Buradaki açıklamalar, yönetmelikler ve yönergede Bakanlıkça yapılabilecek değişikliklere bağlıdır.

 

Yine Bilim ve Sanat Merkezleri, kurumsal işleyişi ve öğrenci takibi açısından bazı formları, bu işlemler gerçekleştirirken isteyebilir.

BİLSEM EĞİTİM SÜRECİYLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

 

BİLSEM'de hangi yetenek alanlarında eğitim verilir?

 

Bilim ve Sanat Merkezleri üç yetenek alanından özel yetenek tanısı koyulan öğrencilere eğitim vermektedir.

 

·         Genel zihinsel yetenek

·         Görsel sanatlar (resim)

·         Müzik

 

Bir öğrenci BİLSEM'deki tüm yetenek alanlarında eğitim görebilir mi?

 

Evet, bir öğrenci, hak kazandığı takdirde tüm yetenek alanlarında eğitim görebilir. Fakat mevcut öğrenci tanılama ve yerleştirme sürecinde, bir öğrenci aynı eğitim-öğretim yılında en fazla 2 yetenek alanında aday gösterilebilmektedir. Şayet, bir sonraki eğitim-öğretim yılında Bakanlıkça açıklanan şartları taşıyorsa, üçüncü yetenek alanından da aday gösterilerek, tanılama sürecine katılabilir ve kazanırsa, BİLSEM'de her üç yetenek alanında da eğitime devam edebilir.

 

BİLSEM'e kaçıncı sınıfta başlanıyor?

 

Mevcut öğrenci tanılama ve yerleştirme sürecine göre yalnızca ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf öğrencileri BİLSEM'e aday gösterilebilmektedir. Bu sebeple, tanılama süreci sonunda öğrenciler, 2., 3. ve 4. sınıfta BİLSEM'de eğitime başlamaktadır.

 

BİLSEM'de nasıl bir eğitim veriliyor?

 

Bilim ve Sanat Merkezlerinde, öğrencilerin özel yetenek alanlarına uygun hazırlanmış farklılaştırılmış ve zenginleştirilmiş eğitim programları uygulanır. Proje tabanlı eğitim anlayışıyla BİLSEM'e özgü geliştirilen programlar; öğrencilerin yetenek alanlarında yaşam boyu ihtiyaç duyacakları becerilerini daha erken dönemde ve potansiyellerini üst düzeyde gerçekleştirip, yeteneklerini sergileyebilmelerini amaçlar. Bu süreçte bilimsel düşünme, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, bilgi işlemsel düşünme, problem çözme, yaratıcılık, yenilikçilik, etkili iletişim, iş birliği, sorumluluk, üretkenlik gibi temel becerilerin ve hem bilimsel etiğin hem de insani değerlerin geliştirilmesine önem verilir. 

 

BİLSEM'de belirli bir müfredat uygulanıyor mu?

 

Bilim ve Sanat Merkezlerinde, öğrencilerin, danışman öğretmenleriyle birlikte bilimsel ve sanatsal projeler üretecekleri aşamaya gelene kadar yetenek alanlarına özgü geliştirilen öğretim programları uygulanır. Fakat bu programlar, okullardaki gibi sınıf düzeyini esas alan, herkes için standart hedef kazanımlara yönelik değildir. Öğrencilerin yetenek alanlarına, sergiledikleri becerilere ve bireysel özelliklerine göre, kurumun ve çevresinin sunduğu eğitim fırsatlarına göre öğretmenler tarafından düzenlenme, farklılaştırılma ve geliştirilme esnekliğine sahiptir.

 

Öğrencilerin potansiyellerini gerçekleştirebilmesi ve BİLSEM eğitiminden daha iyi yararlanabilmesi için, bu programlar çerçevesinde verilen eğitimlere düzenli ve etkin katılımı önem arz eder.

 

BİLSEM'de öğrencilere akademik bir öğretim mi yapılıyor?

 

Bilim ve Sanat Merkezlerindeki eğitim; okul sisteminde alışa gelinen akademik eğitimden, ders içerikleri ve süreçlerinden farklıdır. Okullarda uygulanan öğretim programlarındaki kazanımlara göre daha üst düzey hedeflere yöneliktir. Okullardaki gibi bir ders, akademik öğretim, yetiştirme ve destekleme ya da kurs söz konusu değildir. Öğrencinin, yetenek alanında derinleşmesi ve uzmanlaşması amaçlanır. Okulda, öğrencinin, standart bir program çerçevesine neyi, ne kadar bildiği ölçülürken; BİLSEM'de, öğrencinin okul programlarının dışında ve ötesinde bilip, öğrendikleriyle ne yaptığı değerlendirilir. Öğrencilerden, bilgi ve becerilerini kullanarak ortaya yeni fikirler, ürünler, çözümler, bilimsel ya da sanatsal araştırma projeleri ortaya koymaları beklenir. Bu nedenle, öğrencinin bilgiyi pasif olarak aldığı ve buna göre soru çözdüğü bir anlayışın yerine; kendi öğrenme sürecinde etkin olduğu ve sorun çözdüğü bir eğitim anlayışı söz konusudur.

 

BİLSEM'de eğitim programları dışında ne tür etkinlikler yapılır?

 

Bilim ve Sanat Merkezlerinde, bilim ve sanat söyleşileri; müze, bilim merkezi, tesis ya da fabrika gibi yerlere eğitim gezisi, konser, sergi, fuar, festival gibi etkinliklere katılım; eğitim süreçlerinin bir parçası olarak gerçekleştirilir. Bunun dışında ayrıca, kurumların imkân ve kapasitelerine göre yetenek geliştirme atölyelerinde öğrencilerin o alandaki yetkinlikleri arttırılmaya çalışılır. Ayrıca üniversiteler ile iş birliği yapılarak, farklı etkinlikler düzenlenebilir.

 

Yetenek geliştirmeleri atölyeleri nelerdir?

 

Bilim ve Sanat Merkezlerinde, öğrenciler eğitim programları çerçevesinde devam ettikleri alanların dışında, farklı becerilerini geliştirebilmeleri amacıyla, belirli bir program dahilinde eğitim gördükleri çalışmalardır. Yetenek geliştirme atölyeleri, kurumun imkânları dahilinde ekstra çalışma alanı olarak açılabilir. Yetenek geliştirme atölyelerinde (kodlama ve yazılım, robotik, zekâ oyunları, görsel sanatlar, müzik, dijital tasarım, bilimsel araştırma teknikleri, istatistik, yabancı dil, astronomi, yaratıcı yazarlık, drama, arkeoloji, havacılık ve uzay, düşünme eğitimi, fotoğrafçılık, veri madenciliği vd.), öğrencilerin o alandaki yetkinlikleri arttırılmaya çalışılır.  

 

Öğrenci BİLSEM'e ne zaman gelir? Eğitimden ne kadar süre faydalanabilir?

 

BİLSEM'lerde eğitimin başlangıç, ara tatil, dönem sonu, yıl sonu ve yaz tatili takvimi, okullarla aynıdır. Öğrenciler, BİLSEM'e, okul dışında kalan zamanlarda gelir. Eğitim günleri ve haftalık toplam ders saati sayısı kurumun eğitim-öğretim yılındaki kapasitesine (öğrenci, öğretmen, atölye, laboratuvar sayısı) bağlı olarak değişebilir. Öğrencinin devam ettiği programa göre ortalama 2-8 ders saati aralığında eğitim planlanmaktadır. Yetenek geliştirme atölyelerindeki eğitim süresi, buna dahil edilmez.

 

Görsel sanatlar ve müzik yetenek alanı öğrencileri, diğer alanlarda da eğitim görebilir mi?

 

Görsel sanatlar ve müzik yetenek alanı öğrencileri, mevcut yönergemize göre, yalnızca kendi alanlarına özgü geliştirilen öğretim programları çerçevesinde eğitim görür; o alana yönelik yetenek geliştirme atölyelerine katılabilir.

 

Genel zihinsel yetenek alanında uygulanan eğitim programları nelerdir?

 

BİLSEM'e genel yetenek alanında kaydı yapılan öğrencilere yönelik şu eğitim programları uygulanır.

 

UYUM – Uyum Eğitimi Programı (1 ya da 2 hafta)

DESTEK – Destek Eğitimi Programı (İlkokul bitene kadar)

BYF – Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme Programı (2 yıl)

ÖYG – Özel Yetenekleri Geliştirme Programı (2 yıl)

PROJE – Proje Üretimi ve Yönetimi Programı (Liseden mezun olana kadar)

 

Görsel sanatlar ve müzik yetenek alanında uygulanan eğitim programları nelerdir?

 

BİLSEM'e görsel sanatlar ve müzik yetenek alanlarında kaydı yapılan öğrencilere yönelik şu eğitim programları uygulanır.

 

UYUM – Uyum Eğitimi Programı (1 ya da 2 hafta)

ÖYG – Özel Yetenekleri Geliştirme Programı (Ortaokul bitene kadar)

PROJE – Proje Üretimi ve Yönetimi Programı (Liseden mezun olana kadar)

 

                                                                                            

Genel zihinsel yetenek alanında eğitim süreci nasıldır?

 

Genel zihinsel yetenek alanında BİLSEM'e eğitim hakkı kazanan öğrenciler, ilk olarak 1 (bir) ya da 2 (iki) hafta süren Uyum Programı'na katılır. Bu süreçte öğrencinin BİLSEM'e, akranlarına ve danışman öğretmenlere uyum sağlanması amaçlanır. Daha sonra öğrenci Destek Eğitim Programı'na başlar. İlkokul bitene kadar öğrenci DESTEK programına devam eder.

 

5. sınıftan itibaren 2 (iki) yıl boyunca Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme Programı (BYF) uygulanır. Amaç, öğrencinin hangi alanda, daha ilgili ve yetenekli olduğunu keşfetmektir. Bu program sonrasında öğrenciler, 2 (yıl) Özel Yetenekleri Geliştirme Programı'nda (ÖYG), öğretmenler tarafından yönlendirildikleri en az 2 (iki) alanda derinlemesine eğitim görür ve sonrasında, liseden mezun olana kadar Proje Üretimi ve Yönetimi Programı'na devam eder.

 

Görsel sanatlar ve müzik yetenek alanlarında eğitim süreci nasıldır?

 

Görsel sanatlar ve müzik yetenek alanlarında BİLSEM'e eğitim hakkı kazanan öğrenciler, ilk olarak 1 (bir) ya da 2 (iki) hafta süren Uyum Programı'na katılır. Bu süreçte öğrencinin BİLSEM'e, akranlarına ve danışman öğretmenlere uyum sağlanması amaçlanır. Daha sonra öğrenci Özel Yetenekleri Geliştirme Programı'na başlar. Bu yetenek alanlarında ÖYG programı, öğrencinin BİLSEM'e kaçıncı sınıfta başladığına göre, en fazla 7 yıl sürer. Daha sonra öğrenci, liseden mezun olana kadar Proje Üretimi ve Yönetimi Programı'na devam eder.

 

BİLSEM'de ölçme ve değerlendirme var mı?

 

BİLSEM'de, öğrencilerin yetenek alanlarındaki gelişim ve performansları süreç odaklı olarak değerlendirilir. Her etkinlik sürecinde ve ayrıca her dönem ya da yıl, öğrencilerin ilgi, yetenek, katılım ve performansları; eğitim gördüğü alandaki öğretmen tarafından, o alana yönelik geliştirilmiş, ölçek, gözlem ve değerlendirme formlarıyla düzenli olarak takip edilip, değerlendirilir. Ayrıca sınav, test vs. uygulanmaz. Her program sonunda, öğrencilerin eğitim durumları BİLSEM öğretmenler kurulunda değerlendirilir.

 

BİLSEM'de devamlılık şart mı?

 

Bilim ve Sanat Merkezi'nde uygulanan programlara devam zorunluluğu bulunmaktadır. Her eğitim döneminde, devamsızlık süresi eğitim süresinin %30' unu geçemez. Mazeret göstermeksizin bu süreyi aşan veya programa katılmayan öğrencilerin kaydı silinir.

 

BİLSEM eğitimine devam eden öğrencinin devamsızlık ve kayıt yenilememe dışında ilişik kesilmesi durumu var mı?

 

Evet, var. Her program sonunda, programa devam eden öğrencilerin durumları BİLSEM öğretmenler kurulunda değerlendirilir. Devam ettiği programdan istifade edemediği ve programa devamında yarar bulunmadığı oy çokluğuyla kararlaştırılan öğrencilerin BİLSEM ile ilişiği kesilir.

 

BİLSEM'lerde karne, mezuniyet belgesi ya da diploma verilir mi?

 

Öğrencilere, sadece BİLSEM'de tamamladıkları eğitim programlarını gösteren bir "Program Tamamlama Belgesi" verilir. Bunun dışında öğrencilere başka bir belge (karne, bitirme belgesi, mezuniyet belgesi, diploma vs.) verilmez.

 

BİLSEM'de eğitim ücretli midir?

 

Bilim ve Sanat Merkezi´nde eğitim ücretsizdir; ancak Bilim ve Sanat Merkezleri öğrencilerin program dışı yapacakları etkinlik, gezi, proje, yarışmaya katılım gibi bazı durumlarda kullanacakları malzeme ve araç-gereç, katılım, seyahat ya da konaklama için gerektiğinde velilerin desteğini talep edebilir. Okul-Aile Birliği, kurumun geliştirilmesine destek olmak için velilerden bağış alabilir.

 

BİLSEM'e ücretsiz servis imkânı var mı?

 

Bilim ve Sanat Merkezleri ücretsiz taşımalı eğitim kapsamında olmadığından öğrenciler merkezlere kendi imkanlarıyla gelirler. Merkezler, öğrencilere ayrıca bir servis imkânı sağlamaz.

 

BİLSEM için öğrenci kıyafeti var mı?

 

BİLSEM'de öğrencilere belli bir forma uygulaması yoktur. Öğrencinin eğitime uygun, etkinliklere katılımında rahatlık sağlayacak bir kıyafetle gelmesi yeterlidir.

 

Öğrencinin BİLSEM'e eğitime gelirken yanında getirmesi gereken bir şey var mı?

 

Öğrencilerin BİLSEM'e gelirken, kendi temel kırtasiye malzemelerini getirmesi (kalem, renkli kalem, not defteri gibi) getirmesinde yarar vardır. Bunun dışında bazı etkinlikler için ayrıca malzeme listeleri istenebilmektedir.

 

BİLSEM´de verilen eğitimin okul sınavlarına katkısı olur mu?

 

BİLSEM'de verilen eğitim, okullardaki akademik eğitimi desteklemeye, öğrencinin akademik başarısını arttırmaya yönelik doğrudan bir hedefi yoktur. Liselere veya üniversitelere giriş sınavlarında da ek puan vb. bir katkısı bulunmamaktadır. Ancak verilen eğitimin içeriği, niteliği ve bu süreçte öğrencilere kazandırdığı beceri ve davranışlar (analitik düşünme, eleştirel düşünme, problem çözme, disiplinler arası çalışma vb.) öğrencinin gelişimini desteklediği için, akademik başarısına dolaylı yoldan etki edebilmektedir.

 

BİLSEM öğrencisinin kayıt hakkının saklı kalabileceği durumlar var mıdır?

 

İkamet adresi değişikliği nedeniyle gittikleri il/ilçelerde BİLSEM bulunmaması dolayısıyla BİLSEM'e devam edemeyen öğrencilerin, BİLSEM öğrencisi olma hakkı saklı kalır. Bu hüküm büyükşehir merkez ilçeleri için uygulanmaz. Kayıt hakkı saklı tutulan öğrenciler bulundukları il/ilçede destek eğitim odasından öncelikli olarak yararlandırılır.

 

Ayrıca bazı özel şartlarda da (sağlık raporu, yurtdışında eğitim/ikamet, hafızlık eğitimi vd.), öğrencinin kayıt hakkı saklı tutulabilmektedir. BİLSEM'e kayıtlı öğrencilerden kayıt hakkı saklı kalıp daha sonra dönen öğrencilerin hangi program seviyesinde devam edeceği öğretmenler kurulunca belirlenir.